Bliv klogere på amning

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere cookies.

Klik her for at ændre dit samtykke

Blogindlæg om amning

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Alle valg omkring graviditet, fødsel, amning og efterfødselstiden er meget individuelle. Hvis du ønsker at amme din baby, så skylder jeg ærligt at fortælle dig, at et vellykket ammeforløb kræver arbejde.

Jeg underviser sjældent store hold, når det kommer til ammeforberedelse. Informationerne bliver hurtigt så generelle og upersonlige. Meget generel viden kan man jo læse sig til alle mulige steder. Udfordringen er for mange at omsætte viden til praksis. Jeg foretrækker at tage udgangspunkt i den enkelte kvinde eller forældrepar. Som mennesker er vi forskellige – og kommer også med vidt forskellige forudsætninger for det forløb, som venter på den anden side af fødslen. Derfor bør ammeforberedelse altid være individuelt tilrettelagt.

Ammehjælpens private ammeforberedelse indeholder alt det, du skal vide om amning før, under og efter fødslen. Men vi taler også om dine/jeres forventninger og ønsker – og om mulige scenarier. Denne samtale er vigtig, og for mange ganske overraskende. De fleste kommende forældre har slet ikke tænkt forbi praktik og fødsel. Der er også så meget, så det er fuldt forståeligt, men forventningen er lidt den, at ”nogen” fikser amningen, eller at den kommer på plads af sig selv. Amning er naturligt, men der skal oftest hjælp og kompetent vejledning til.

Hvis man venter sig for anden, tredje eller fjerde gang og har været hele møllen igennem før, så bruger vi også ammeforberedelsen på at tale det sidste forløb igennem. Måske man kom forkert fra start, oplevede smerter, sår og revner på brystvorterne eller ganske enkelt ikke orkede at være i det. Sådan behøver det IKKE være. Ny baby betyder nyt ammeforløb.

En ammeforberedelse kan kombineres med et hjemmebesøg efter fødslen.

Et hjemmebesøg er ammehjælp og vejledning i dine trygge omgivelser efter fødslen. De nybagte forældre vælger selv tidspunktet og behøver ikke pakke pusletaske, barnevogn, baby og sig selv for at komme ud ad døren og få hjælp. Jeg kommer til jer.

Man behøver heller ikke at stresse over at rydde op, bage boller eller stille kaffe frem. Jeg kommer for at hjælpe jer. Jeg har efterhånden været i mange hjem og forholder mig ikke til andet end jer. Det er heller ikke nødvendigt at forsøge at time barnet, så det er sultent eller holdes vågent. Jeg passer ind, og hvis baby sover i begyndelsen af mit besøg, så starter vi bare et andet sted. Det er aldrig et problem. Igen, jeg kommer for at hjælpe jer og sørger altid for at have god tid.

I løbet af et hjemmebesøg taler vi om eventuelle tidligere ammeforløb. Vi taler om den netop overståede fødsel, opstarten på amningen og hvordan du/I er nået dertil hvor I er nu. Når barnet melder sin sult, giver det mig mulighed for at blive konkret i min vejledning. Amning er et håndværk, som kræver viden og øvelse.

Efter hjemmebesøget er jeg som oftest i telefonisk kontakt med ”mine” familier og giver ikke slip før familierne er klar til det.

Ammehjælpens ammepakke er den ideelle barselsgave til en gravid. Ammepakken indeholder en privat ammeforberedelse før fødslen, hvor mor og partner optimalt set deltager, og et hjemmebesøg umiddelbart efter fødslen hjemme hos forældreparret. Begge ydelser skræddersyes efter behov.

Det er individuelt hvornår ammeforberedelse finder sted. Min anbefaling er, at man lægger sin ammeforberedelse på et tidspunkt i 3. trimester – eller når man føler sig klar til det. Hjemmebesøget bør ligge umiddelbart efter fødslen, så mor og barn kommer rigtigt fra start. En god start på ammeforløbet er en vigtig indikator for et succesfuldt og langt ammeforløb.

Et hjemmebesøg koster kr. 1.995,00. Det er mange penge, men hver en krone værd. Lad mig kort forklare hvorfor: At prioritere amning er en investering i barnets sundhed.

Amning er bedst af mange grunde. Dels fordi modermælken indeholder antistoffer mod sygdom, forskellige hormoner, reparerende stamceller, hvide blodlegemer til bekæmpelse af infektion og langkædede fedtsyrer, som hjælper med at udvikle barnets hjerne, nervesystem og øjne. Derudover har amning også en række fordele for mor – bl.a. ved at reducere risikoen for efterfødselsdepression samt brystkræft og kræft i æggestokkene.

Vigtigst af alt er amning også tryghed, trøst og omsorg for et lille barn. Amning er aldrig en dårlig vane. Det er tværtimod den største gave.

Alle Ammehjælpens familier får mulighed for at kontakte mig efter endt hjemmebesøg, og den kontakt fortsætter indtil man føler sig tryg i amningen og er landet i sin nye forældrerolle.

Et barn udvikler sig dagligt, og amningen hos en nyfødt ændrer sig i samme tempo, så det kan være svært at skemalægge amningen. Mit bedste råd er at man, når amningen er etableret, ammer frit og efter barnets behov. Det kan være svært at navigere i og derfor skal der også være mulighed for at sparre med mig. Det giver en tryg start på det fineste i verden.

Mit bedste råd er at sætte tid af. Dels tager det tid at lande i rollen som mor og forældre, men det tager også tid at etablere en amning. Og sådan er det bare. Det kan og skal ikke forhastes.

Dit liv vil for altid være forandret – og det bliver godt. Drop alle forventninger og tanker om hvordan dit liv skal være eller bør se ud for andre. Giv dig selv den gave at lade tiden arbejde for dig. Du vil med stor sandsynlighed først opleve amningen som en fantastisk, og unik hyggestund med dit lille menneske, når du/I giver den lov til at fylde. Lad andre ting vente – det sker der ikke noget ved.

Du skal vælge en privat ammevejleder for at få den bedste hjælp til amningen. Undersøg markedet før du vælger, og kig på erfaring og eventuelt også IBCLC-certificering.

Jeg er ikke bange for at sige, at jeg er blandt de bedste indenfor mit felt. Det er jeg. Jeg har kompetencerne, erfaringen og en naturlig relation til ”mine” mødre og familier. I min tid som ammerådgiver har jeg aldrig oplevet andet, ligesom min succesrate for at genoprette skæve ammeforløb er høj.

Der er ingen garanti for at jordemødre og sundhedsplejersker også er dygtige ammevejledere, da amning er et særligt speciale.