Modermælk er noget at det bedste man kan give sit barn, sådan er det altså bare.

Modermælken kommer med en masse fordele – det vil altid have den rigtige temperatur, være tilgængeligt og klar og sågar tilpasset dit barns alder, selv hvis du føder før termin. Det er super smart!

Modermælken indeholder rigtig mange gode antistoffer. Den første mælk, råmælken eller colostrum som det også hedder, er vigtige dråber. På fødegangen og børneafdelingen kalder vi det gulddråberne, da hver enkelt dråbe indeholder 3 millioner antistoffer. Det er altså optimalt, at dit barn får den første mælk, selv hvis man fravælger amning på længere sigt.

Produktionen af råmælk starter allerede i graviditeten og hos enkle gravide vil det også være råmælk, der sidst i graviditeten lækker. Råmælken vil være tilstede og tilgængelig efter fødslen, uanset om man ønsker at amme eller ej. Så husk nu at tage stilling til gulddråberne, det er godt givet ud! Hvis du ikke ønsker, at dit barn skal sutte hos dig efter fødslen, så kan dråberne malkes ud med håndkraft i et bæger, på en ske eller i en lille sprøjte og gives til barnet.

Råmælken lægger sig på barnets slimhinder i tarmen og forhindrer patogene bakterier, dvs. sygdomsfremkaldende bakterier, i at trænge igennem. Derudover indeholder råmælken også store mængder hormoner og vækstfaktorer, som stimulerer modningen af barnets tarm. Råmælk er gullig og koncentreret med et højt indhold af protein. Mængden af råmælk er lille og kan variere fra knap 10 ml til 100 ml det første døgn, men uanset hvad, så indeholder den præcis det, et raskt og nyfødt barn har brug for de første dage efter fødslen.

I princippet vil et nyfødt barn ikke være sulten lige efter fødslen, da det får sin næring fra navlesnoren, indtil den bliver klippet. Barnets suttelyst vil dog hurtigt melde sig, hvilket man bør udnytte, hvis man ønsker at amme. For når først barnet lægges til brystet og får lov til at sutte, kan der produceres den mængde mælk, der skal bruges, når den rigtige sult melder sig hos barnet.

Med råmælken har dit barn (og naturen) sørget for at lave en ”madpakke”, som kan holde barnets blodsukker stabilt de første døgn efter fødslen. Mange nyfødte babyer taber sig en smule efter fødslen, hvilket skyldes den lille mængde af råmælk, men det er raske børn designet til, så ingen grund til bekymring.