Ammehjælpens bedste råd om ammestillinger

Der findes et utal af ammestillinger. Den bedste er den, som virker for dig og din baby. Et barn kan endda amme på hovedet. Det afgørende er, at barnet har samme gode teknik ved brystet uanset hvilken ammestilling I vælger.

Er du ny forældre i amningens verden, kan det være forvirrende at finde frem til de bedste ammestillinger for dig og din baby. Den ammestilling som virkede for din egen mor eller bedste veninde, virker måske ikke for dig. Vi er som mennesker forskellige, det bedste er at prøve sig frem.

Det er almindeligt at ammeetableringen for nogle mødre og babyer går hurtigere end for andre. En ammeetablering kan tage alt fra uger til måneder, og hvis det tager længere tid, betyder det ikke nødvendigvis, at du gør noget forkert. Du kan få flere råd om amning, i vores bedste ammeguide  eller booke tid til et ammebesøg.

Et godt udgangspunkt for en ammestilling er den klassiske stilling, som giver et godt overblik i forhold til at guide sit barn på plads ved brystet. Du kan tilgå de klassiske ammestillinger på to måder:

De to klassiske metoder

1) Cross-Cradle position: her guider du din baby med højre arm til venstre bryst og omvendt. Du får en arm/hånd fri, som du kan bruge til at forme dit bryst med, så barnet får mulighed for at komme dybt på brystet og dermed få brystet langt nok ind i munden. Brystet skal ofte meget længere ind, end mange tror.

2) Crawle position: her ligger din baby i din højre arm til højre bryst eller omvendt. Sørg i begge stillinger for, at barnet vender mave til mave med dig. Det giver de bedste betingelser for at sutte og synke.

Det er også vigtigt, at din baby generelt er langt nok oppe ved brystet og tæt på dig. De fleste ammende mødre har behov for en god støtte fra en pude/ammepude og fra et armlæn for at sidde ordentligt. Det er vigtigt at sidde godt, så du ikke spænder i nakke og skuldre. At amme sit barn kræver tid og tålmodighed, så sørg nu for at få dig arrangeret med væske, snacks og andet vigtigt inde for rækkevidde.

For at optimere mælkeproduktionen og give barnet de bedste betingelser for at amme effektivt, kan man med fordel benytte sig af tvillingestillingen. Tvillingestillingen forhindrer også mælkeknuder på ydersiden af brystet. Barnet placeres ved din ene side, med dets ben bag dig. Vær opmærksom på at barnet er tæt på dig og vender maven mod dig.

Ammeetableringen bliver i nogle tilfælde en større “opgave” end forventet, og så kan det være svært at rumme et hav af forskellige ammestillinger. Derfor har man brug for det enkle og sikre. Den klassiske stilling giver et godt overblik, så du kan guide din baby rigtigt på plads ved brystet, og den stilling kan bruges på 2 forskellige måder. Enten har du barnet liggende med hovedet på din arm, eller du guider med den modsatte arm af det bryst, der ammes fra. Den klassiske stilling bør dog altid suppleres med en tvillinge- eller liggende stilling, da denne stimulerer brystet hele vejen rundt.

Når amningen er etableret og du som mor føler dig tryg i amningen, så kan alle vinkler og stillinger bruges. Der findes ingen forkerte stillinger.

Som ammekonsulent er det min erfaring, at den klassiske stilling virker bedst for de fleste. Det er dog vigtigt at informere om tvillingestillingens fordele i forhold til at sørge for, at barnet får mælk nok de første par døgn og med henblik på at stimulere brystet så optimalt som muligt. Når mælken først er løbet til, er begge stillinger stadig vigtige, indtil udbud og efterspørgsel er landet lidt bedre. Når mælken er løbet til, skal man være opmærksom på mælkeknuder, som i værste fald kan forårsage brystbetændelse.