Mange forældre er usikre på om deres barn får nok mad og væske og det er helt forståeligt, da det jo ikke kan aflæses på brystet hvor mange ml. der er blevet spist. Heldigvis er der en række andre tegn, der kan fortælle om barnet trives.

Det er generelt bedst, hvis barnet fra starten får lov til selv at styre hvor ofte og hvor længe amningen skal vare, så får barnet nemlig den mængde næring og væske, det selv efterspørger – og hvis barnet tager på i vægt, er der helt sikkert mælk. Det almindelige spisemønster for en baby er at spise ca. 8 gange i døgnet. Nogle børn nupper et måltid eller 2 mindre, mens andre tager et par måltider mere. Hvis du er i tvivl om hvorvidt dit barn tager nok på i vægt, så kig på dit barn – trives det, er det vågent og opmærksomt eller virker det sløvt? Er barnet tilpas det meste af tiden eller virker det konstant uroligt og grædende? Har barnet våde bleer og afføringer, eller virker det forstoppet? Du skal reagere på barnet og ikke nødvendigvis kun dets vægtkurve. Hvis barnet ikke vil sutte eller tage ordentligt fast på brystet, så prøv at lægge barnet til brystet ved dets første spæde tegn på sult eller suttelyst. Gråd er nemlig barnets sidste signal på sult, og et grædende barn kan være en stressfaktor for mor og da stress kan have en negativ effekt på nedløbsrefleksen, er det en dum spiral at komme ind i.