Huden er menneskets største organ og stimulerende for menneskets følesans. Det er lige præcis derfor, at hud-mod-hud kontakt er vigtigt, særligt når en lille ny baby kommer til verden.

Hudkontakt stimulerer nervesystemet til at frigøre hormonet oxytocin. Oxytocin hjælper bl.a. kvindens livmoder med at lave gode veer under fødsel, men det beroliger os også og fremmer vores evne til at danne følelsesmæssige bånd til vores børn.

Så når et barn lægges hud-mod-hud, fx ved kvindens bryst efter fødsel, stimuleres oxytocin-udskillelsen og blodkarrene på kvindens bryst udvides. Det skaber varme på forsiden af kvindens krop og holder dermed barnet varmt. Det er simpelthen så naturligt og smart!

Men husk nu, at hud-mod-hud kontakt ikke er synonymt med amning. For uanset hvordan du vælger at give dit barn mad, så er hudkontakt vigtigt (og dejligt). Som nybagt forælder er der mange ting at forholde sig til, så hvis man ikke lige orker eller har lyst til hudkontakt med sit barn efter fødslen, så kan ens partner altså også sagtens bruges. Det skal man endelig ikke stresse over!

Vigtigst er det, at man som ny familie får ro til at mærke hinanden og hilse på. Man bør insistere på den ro, for den kan være afgørende for amningen og det generelle efterfødselsforløb. Hvis der skulle være komplikationer, så skal fødselspersonalet nok sige til.