Det er meget normalt at opleve problemer med amningen, særligt i starten. Som nybagte forældre er man desværre ofte alt for dårligt forberedte på netop det og det er synd.

Mange mødre oplever, at problemer med amningen først ses 3 dage efter fødsel og ofte varer til den 7. dag. I langt de fleste tilfælde betyder det, at man som nyt forældrepar allerede er kommet hjem fra enten fødegang eller barselsophold og når problemerne så melder sig bliver man frustreret – for hvorfor ”virker” brysterne og amningen pludselig ikke?

Hvis man er førstegangsforælder eller tidligere har haft en dårlig oplevelse med amning, så er det ikke usandsynligt, at man lynhurtigt tænker negativt. Desværre risikerer man dog at blokere for amningen og så er man jo lige vidt. Vores tankemønster har en kæmpe indflydelse på etableringen af amningen og det videre ammeforløb, og derfor er det vigtigt, man er forberedt på de opstartsvanskeligheder der mange gange vil være.

Som nybagt mor har man brug for at hvile sig, både fysisk og følelsesmæssigt (også selvom man har haft en ukompliceret fødsel). Den nyfødte baby har tilsvarende brug for hvile, mad og omsorg for at starte sin udvikling. Mor og baby opbygger gennem amningen et nært forhold og samspil, men tilsat træthed, hormoner og urealistiske forventninger kan en drilagtig amning blive et mareridt og give lyst til at give op.

Hvis man er opsat på at amme er mit bedste råd at tro på sig selv, klø på og ellers søge hjælp fra en kyndig ammerådgiver, som jo netop er ekspert på området. Hvis man som mor er sund og rask, så kan man i udgangspunktet amme. Længere er den faktisk ikke.

Der kan være medicinske tilfælde, som kræver tilskud eller modermælkserstatning og så skal det selvfølgelig gives. Hvis erstatningen kun gives fordi mor er træt eller barnet uroligt, er det en god ide at finde en anden løsning. Meget tyder på at det kan give problemer med amningen, hvis barnet får andet end moderens mælk de første dage. Hvis mor fx ser at der gives modermælkserstatning til baby på barselsgangen, alene fordi baby er urolig, kan det skabe tvivl hos mor når barnet også fremadrettet bliver uroligt og man vil være tilbøjelig til at give erstatning igen. På den måde sås der tvivl hos forældrene om at der generelt ikke er mælk nok eller nok næring i mælken til at mætte og tilfredsstille baby. Forældrenes tro på amningen vil dale og pludseligt er der ikke langt til sutteflasken.