Spørg om amning!

Hvor længe må jeg amme?

Et nyfødt barn skal have adgang til brystet 24/7. I starten kan det være svært at forstå det lille barn, men du lærer hurtigt at genkende barnets lyde.

Tilbyd brystet så meget du kan. Du kan ikke amme dit barn for meget. Til gengæld kan du selv føle dig træt og brugt, derfor er det en god ide at lære hvordan et måltid kan foregå. På den måde kan der også blive plads og ro til dig som mor – og det bliver, også på længere sigt, lettere at være i amningen.
Ingen bestemmer hvor meget og hvor længe du kan eller skal amme. Nogle børn spiser hurtigt, mens andre børn bruger mere tid.
Sundhedsstyrelsen anbefaler 6 måneders fuld amning, og det er der naturligvis evidens for. Din modermælk er designet til lige præcis dit barn. Det betyder, at modermælken er tilpasset spædbarnets umodne tarme, barnets tarme bliver altså passet godt på, når de får din modermælk.
Hvor ofte bør jeg amme?
Du skal amme så ofte, som dit barn har brug for det – det kaldes friamning. I det første døgn efter fødsel, vil mange børn kun ammes 4-5 gange. Et barn sover også meget det første døgn, men vågner sidenhen mere op og skal være klar til flere amninger, gerne 8-10 amninger i døgnet. Antallet af amninger kan dog svinge.
Hvad må jeg spise og drikke som ammende mor?
Du bør generelt spise og drikke sundt og varieret. Gør du det, kan du indtage, hvad du vil – på nær alkohol. Ammehjælpen anbefaler, at man som ammende mor holder sig fra alkohol.
Det er meget vigtigt, at du som ammende mor spiser, drikker og får hvilet. Uden ro vil din krop blive stresset og det kan påvirke amningen negativt. En stresset krop kan ikke levere optimalt, pas på dig!
Hvordan holder jeg baby vågen under amningen?
Læg mærke til hvornår dit barn er ved at vågne, og gør så klar til amning. Find din ammepude frem sammen med et glas vand, lidt snacks, en stofble og hvad du ellers skal bruge. Skift kun barnets ble, hvis bleen er fyldt. Ellers kan bleskift vente til efter amning. Hvis et barn når at blive meget ked af det inden måltidet, kan barnet blive for udmattet til at færdiggøre måltidet.
Når barnet ikke spiser aktivt mere, men bare hygger lidt, døser hen eller går lidt i stå, tager du barnet fra brystet og væk fra din krop. Skab kontakt til barnet eller skift bleen, det vil vække de fleste børn. Derefter lægger du barnet til brystet igen, og enten fortsætter barnet effektivt med at spise eller falder i søvn. Hvis barnet falder i søvn, er måltidet færdigt.
Skal amning gøre ondt?
Det må aldrig gøre ondt at amme, heller ikke i den tidlige etableringsfase, hvor man i gamle dage troede, at brystvorter skulle hærdes. Det er noget vrøvl. Hvis det gør ondt at amme er det en klar indikation på, at noget skal justeres – fx barnets sutteteknik. Tag kontakt til en kompetent ammevejleder og bed om hjælp til amning.
Hvis du har været så uheldig at få sår eller revner på brystvorterne, findes der mange forskellige cremer at smøre med. De virker dog kun, hvis du synes, at de virker (placebo). I Ammehjælpen anbefaler vi i stedet at du bruger det terapeutiske brystindlæg Nursicare, som forebygger/behandler ømhed, sår og revner på brystvorterne. Det virker samtidig akut lindrende!