Din bedste ammeguide

Langt de fleste gravide ønsker at amme. Desværre overvældes mange nybagte forældre af de ”opgaver”, der melder sig efter fødslen i forbindelse med den tidlige etablering af amning. En god ammeforberedelse lærer dig alt det, du skal vide om amning og giver dig (og eventuelt også din partner) værktøjerne til at komme godt fra start. Hvis du føder på hospitalet vil der naturligvis være personale til at hjælpe jer i gang, men i dag går tingene meget stærkt – derfor betaler det sig at være godt forberedt!

I Ammehjælpen siger vi, at amningen starter før dit barn bliver født!

Husk også at forventningsafstemme ammeforløbet med din partner. Som nybagt mor får man brug for intensiv opbakning, især i den tidlige etableringsfase, for det er din opgave at tage ansvar for forløbet. Hvis du skal være alenemor, er det en god idé at skabe sig et trygt netværk, for du vil få brug for trøst, opbakning, hjælp til pasning eller praktiske pligter. Og det er altid okay at bede om hjælp.

Amning tager tid

Amning vil i starten optage det meste af din tid. Sofaen/sengen/stolen bliver som en magnet, for du skal sidde der igen og igen, men det er okay – for hvad skal man egentlig nå? Der kan være søskende at tage hensyn til, og sådan er det, men husk nu, at din barsel har et overordnet formål som går ud på at passe, pleje og drage omsorg for din baby. Din samlever skal således ikke forvente, at du i løbet af en almindelig barselsdag har gjort hovedrent, bagt et brød og forberedt aftensmaden. I starten er det rigeligt at etablere amningen, hvile sig og amme igen.

Bryster og amning

Dine bryster vil ændre sig i graviditeten. De fleste kvinder oplever, at især brysternes størrelse ændrer sig. Det er dog forskelligt fra person til person.

”Tag kontakt” til dine bryster

Lær at håndstimulere dit bryst og udmalke. På den måde får du en fornemmelse for hvad amning handler om. Bare det at skulle ”bruge” sine bryster på en ny måde kan virke overvældende, det er dog vigtigt at kende sit bryst og dets nye funktion. I den tidlige ammeetablering er det vigtigt at mærke på sit bryst efter hver endt amning. Brystet skal føles blødt og rart, der må altså ikke være mælkeknuder tilbage, da det kan give brystbetændelse. Nogle kvinder vil før fødslen have meget sensitive brystvorter og det kan være ubehageligt. Her anbefaler Ammehjælpen at bruge de terapeutiske brystindlæg fra Nursicare, som kan virke præventivt mod ømme brystvorter.

Den første amning

Det er meget forskelligt, hvornår et nyfødt barn er klar til at sutte ved brystet, men de fleste børn er klar inden for de første 5 min. til en time. Det er dog vigtigt at afvente barnets parathed, for børn må aldrig tvinges til brystet. Det lagres i stedet som en dårlig oplevelse og kan gøre etableringen sværere.

Den første modermælk kaldes råmælk og er gulddråber for baby! Der er ikke så meget mælk til rådighed de første par døgn, men det er barnet designet til at kunne klare det. Råmælken er til gengæld yderst koncentreret og holder barnets blodsukkerniveau stabilt.

Særligt i starten er det ekstremt vigtigt, at barnet kommer til brystet så ofte som muligt. Hvis barnet endnu ikke er sutte-parat, skal du i gang med at stimulere brysterne og malke ud med hånden. På den måde får du gang i din mælkeproduktion og mulighed for at samle de vigtigste dråber råmælk, som barnet kan få i en lille sprøjte eller kop. Det er en super måde at sætte gang i produktionen på, og så der er mælk, til når barnet er klar. Du behøver således ikke modermælkserstatning! Modermælken er designet til lige præcis dit barn, og indeholder, uanset mængden, den optimale sammensætning for det enkelte barn. Det er helt vildt smart!

Et nyfødt barn er som udgangspunkt ikke sulten, men suttelysten. Suttelysten skal bruges til at fremkalde mælk, og derved stimulere produktionen hos mor, til når barnet bliver sulten.

Gode ammestillinger

Der findes mange forskellige ammestillinger, og på et tidspunkt finder du den stilling, der passer bedst til dig og dit barn.

I den tidlige ammeetablering er det dog vigtigt at bruge mindst to stillinger, fx den klassiske stilling og tvillingestillingen, for at stimulere brysterne fra forskellige sider. Her er en række andre fordele ved at benytte flere ammestillinger:

  • Dit barn får flere gulddråber, dvs. mere råmælk
  • Dit barn for mere af den fede og mættende mælk
  • Du mindsker risikoen for mælkeknuder og brystbetændelse
  • Brystet stimuleres til at producere mere modermælk
  • Du forebygger ømhed og generelt ubehag ved amningen
Når du ammer

Når barnet lægges til brystet er det vigtigt, at det får rigtigt fat. Mange kvinder stopper desværre med at amme pga. smerter, sår og revner, hvilket er super ærgerligt, for kvinderne glæder sig (ofte) til at amme. Du kan sagtens føle lidt ømhed på brystvorterne de første 1-2 uger, da der sker en massiv hærdning i takt med at barnet sutter løs. Men, hvis det gør decideret ondt under amning, eller der opstår sår og revner, skyldes det som regel forkert sutteteknik eller at barnet sutter for yderligt. I så fald bør du søge hjælp hurtigst muligt, gerne hos en kompetent ammevejleder, der er specialist. Det må ikke gøre ondt at amme.

Korrekt sutteteknik

  • Dit barn skal have brystvorten så langt inde i munden, at den peger op mod og rører barnets bløde gane. Det udløser sutterefleksen hos baby.
  • Dit barns næse skal være ud for mors brystvorte, barnet skal gabe højt op for at få ordentlig fat på brystet og underlæben krænges nedad under din brystvorte.
  • Dit barns tunge skal svøbe om hele brystvorten. Under amningen laver dit barns tunge en rytmisk bevægelse mod undersiden af mors brystvæv – den bevægelse presser mælken ud. Dit barn skal bruge muskulaturen på kinderne og helt op til ørerne.

Amningens effektivitet er afgørende for, om barnet får nok mælk. Hvis barnet har forkert fat, er det nødvendigt at tage barnet fra og starte forfra. Det tager tid at lære sit barn at kende, ligesom det tager tid at etablere amningen, men med tiden vil du lære dit barns lyde at kende og vide præcis hvordan de skal tolkes.

I den tidlige etableringsfase er det vigtigt, at barnet kommer til brystet så ofte som muligt. På sigt skal du dog ikke lade dig optage af antallet af amninger og varighed, men snarere fokusere på amningens effektivitet og ellers amme frit efter barnets behov.

Du vil opleve trætte dage, hvor du måske ikke når at komme i bad og må droppe mødregruppe eller cafeture, men de forsvinder og erstattes af dage, hvor alting spiller. Sådan er livet med børn. Undgå at sammenligne dig med andre og spar dig for presset om at deltage i alt muligt for andres skyld. I perioder kan det også være en ide at skrue ned for aktiviteten på de sociale medier, særligt hvis de ikke virker inspirerende, men tværtimod giver dårlig samvittighed og mindreværd.

Fuld amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler fuld amning i 6 måneder, da barnet, fra naturens side, er designet til at klare sig på modermælk indtil. Mælkens sammensætning ændrer sig i takt med at barnet vokser, på den måde er mælken altid afstemt med det optimale og rette indhold i forhold til barnets behov. Børn fødes med umodent tarmsystem, som modnes over tid, hvorfor den specialdesignede modermælk er optimal. Lad være med at stresse over, at du skal skynde dig at introducere skemad eller lignende. Alle børn skal nok nå at lære at spise almindelig mad.

Mor, amning og mad

Det bedste et menneske altid kan gøre, er at spise sundt og varieret. Det betyder også, at der ingen restriktioner er for hvad du må eller ikke må. Der findes et utal af skrøner om mad og amning, men ingen evidens for at fx jordbær skulle være skidt for amningen. Jeg anbefaler dog, at man overordnet holder sig fra alkohol.

Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte Ammehjælpen, hvis du har spørgsmål om amning! Vi er til for dig.